0 800 750 070 Дзвінки в межах України безкоштовні
Меню
Ваш населений пункт: Одеса?
ТАК
Від вибраного міста залежить доступність аналізів
news image
8 листопада 2023

Лактозна непереносимість

Що таке лактозна непереносимість?

Чим вона відрізняється від алергії на молоко та молочні продукти?

Як діагностувати лактозну непереносимість?

Лактозна непереносимість (лактазна недостатність)  стан, коли організм не може вільно перетравлювати лактозу і цукор, що міститься в молоці і молочних продуктах. Основними причинами цього стану є низька активність або не вироблення в організмі лактази  ферменту, який відповідає за розщеплення молочного цукру (лактози). Внаслідок чого можливі наступні симптоми після споживання молочних продуктів: болі в животі, відчуття дискомфорту, здуття живота, діарея, запаморочення.

А основними причинами алергії на молоко є білки, що, зазвичай, містяться в коров'ячому молоці (казеїн, альфа-, бета–лактальбумін, бичачий сироватковий альбумін тощо), які можуть спричинити алергічні реакції, такі як шкірні висипи, свербіж, кашель, утруднення дихання, можлива нудота, блювота, діарея, та анафілактичні реакції у важких випадках.

Непереносимість може бути вродженою або набутою.
Виділяють три основних типи непереносимості молочного цукру:

  • Первинну. Вона з'являється з віком. Фізіологічна особливість людини в тому, що з роками він менше вживає молочної їжі, тому менше виділяється лактази.
  • Вторинну. З'являється у зв'язку з хворобою або травмою. Причиною може стати перенесене запалення кишківника, хірургічне втручання, хвороба Крона, виразковий коліт і навіть ускладнення після грипу.
  • Тимчасову. Зустрічається у недоношених дітей. Функція виробництва ферменту лактази закладається тільки після 34 тижнів формування плоду.

Цікаві факти!

У дитини з моменту народження лактаза виробляється в достатній кількості.
Фермент життєво необхідний, тому що харчування маленька дитина отримує у вигляді грудного молока.

З часом активність лактази у більшості людей знижується і в віці 3-10 років може перестати вироблятися в організмі. З настанням моменту, коли лактаза більше не виробляється, організм людини не може нормально перетравлювати молоко і молочні продукти. Виникає харчова нестерпність молока, яка проявляється у вигляді різних порушень травлення.

Такий сценарій (згасання вироблення ферменту лактази) протікає приблизно у 2/3 населення планети. Цифри можуть дуже сильно варіювати в залежності від національної приналежності. Найбільш високий відсоток лактозної непереносимості спостерігається у жителів Південно-Східної Азії, Австралії, Африки (до 90%).
У європейських народів за різними даними лактозна непереносимість спостерігається в 20-50% випадків.

Варто зазначити, що даний стан не є патологією, це природні вікові зміни. У ранньому віці молоко є незамінним джерелом цінних речовин і елементів, в подальшому для підтримки життєдіяльності організм починає потребувати інших продуктів.

Для визначення лактозної  непереносимості використовується лабораторний аналіз Лактозна непереносимість (ПЛР). Дане дослідження відстежує певну ділянку гена, відповідального за вироблення ферменту Лактаза.

код 8206 Лактозна непереносимість (ПЛР) (кров) 580 грн/строк виконання 5 роб. днів.
Додатково оплачується 50 грн за взяття вен. крові.
код 8221 Лактозна непереносимість (ПЛР) (букальний зішкріб) 550 грн/строк виконання 6 роб. днів.
Додатково оплачується 10 грн за взяття букального зішкрібу.
Важливо! Обов'язково дотримуйтесь правил підготовки перед здачею досліджень.

Хоча лактозна непереносимість може бути несприятливою, не засмучуйтесь!
Існує багато альтернативних продуктів, які мають низький або нульовий вміст лактози, такі як соєве молоко, мигдальне молоко, йогурти на основі рослин тощо.
Таким чином, ви можете насолоджуватись смачними стравами, не потрапляючи в халепу.

Тепер, коли ви знаєте про лактозну непереносимість, ви можете прийняти розумне рішення щодо своєї дієти. Пам'ятайте, що здоров'я завжди на першому місці, і є безліч способів насолоджуватись їжею без лактози.

Рекомендуємо після отримання результатів аналізів обов'язково звернутися за консультацією до свого лікаря!

Дослідження можна здати зі знижкою 10% при замовленні та оплаті через сайт або
за нашою програмою лояльності у 
«День допомоги пенсіонерам» (понеділок)  знижка 20%, у «День допомоги майбутнім мамам» (середа)  15%, або у «День здоров'я родини» (субота/неділя)  15% – деталі.

Також діють знижки за дисконтною і соціальною програмами – деталі. 

Детальна інформація:

0 800 750 070 – дзвінки безкоштовні
0 733 750 070 – дзвінки за тарифами вашого оператора мобільного зв'язку
Ми онлайн на сайті

у direct Facebook/Instagram


Смартлаб. З турботою про здоров'я української нації!

Читайте також

22 січня 2024

Дослідження для неповнолітніх

Як ви гадаєте, з якого віку можна вважати себе дорослим? А ось ми вважаємо, що з 14 років! Чому саме з 14? Тому що у Смартлаб самостійно можна здати великий перелік досліджень саме з цього віку. До 14 років тільки при супроводженні законного представника (батьки/опікун).Але є ...

15 листопада 2023

Про ковід станом на листопад 2023

Листопад 2023_Що там з ковідом?Навряд чи для когось стане новиною, що нарівні із застудними захворюваннями збільшується кількість випадків коронавірусної інфекції. Вирішили трохи освіжити інформацію про це захворювання.У світі зараз циркулює кілька штамів вірусу, але запам'ятовувати їх назви нема...

6 грудня 2023

Цитрусові: користь та шкода

Цитрусові – відмінне джерело вітамінів А, С, Р, В, К, D, кальцію, магнію та калію, а також рутину, лютеїну, ефірних олій та мінеральних солей.У цих фруктах міститься багато фітонцидів – природних антибіотиків.Тому їх корисно їсти під час застуди.Також корисні ці фрукти і для шлунка – вони до...

Telegram Viber
Online Chat
Замовити дзвінок