0 800 750 070 Дзвінки в межах України безкоштовні
Меню
Ваш населений пункт: Одеса?
ТАК
Від вибраного міста залежить доступність аналізів

Check-Up комплекси

doctor
Вернигора Ірина

CHECK-UP «Чоловіки обмін речовин/гемостаз від 40 років»

Коментарі (0)
1 листопада 2023
Інформація про окремі дослідження
Креатинін
Маркер порушення азотистого обміну.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480 «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Креатинін — кінцевий продукт розпаду креатину, який грає важливу роль в енергетичному обміні м’язової та інших тканин.
У нормі креатинін вільно фільтрується в ниркових клубочках і далі, не зазнаючи зворотному всмоктуванню або додаткової секреції в канальцях, повністю виводиться з сечею з організму. Тому збільшення концентрації креатиніну в сироватці крові говорить про зменшення рівня ниркової фільтрації. Концентрація креатиніну в крові залежить від його утворення і виведення.
Підвищення рівня:
гострі і хронічні захворювання нирок, обструкція сечовивідних шляхів, знижена ниркова перфузія, застійна серцева недостатність, шокові стани, стани, що супроводжуються дегідратацією, захворювання м’язової тканини (тяжка міастенія, м’язова дистрофія, поліомієліт), рабдоміоліз, гіпертиреоз, акромегалія і гігантизм, променева хвороба, переважання м’ясної їжі в раціоні
Зниження рівня:
важкі захворювання печінки, зниження м’язової маси, недолік білка в раціоні харчування, вагітність (особливо 1-2 триместр), похилий вік, стать (у чоловіків вміст креатиніну вище, що пов’язано з більш високим обсягом м’язової тканин
Сечовина
Маркер порушення азотистого обміну, маркер оцінки видільної функції нирок.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480                    «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Сечовина є кінцевим продуктом обміну білків в організмі. Більшість сечовини виводиться шляхом клубочкової фільтрації; 40-60% назад всмоктується в кровотік, в залежності від швидкості течії в канальцях і від концентрації антидіуретичного гормону.
При патології зрушення в рівні сечовини в крові залежать від співвідношення процесів сечоутворення і її виведення.
Підвищення рівня:
застійна серцева недостатність, кровотечі шлунково-кишкового тракту, шок, зневоднення, гострий, хронічний гломерулонефрит, пієлонефрит, обструкція сечовивідної системи, амілоїдоз, туберкульоз нирок, опіки, рак, тривалі гарячкові стани, стрес, цукровий діабет з кетоацидозом, зниження концентрації хлору в крові, підвищене споживання білка.
Зниження рівня:
гострі, хронічні, токсичні гепатити, цироз, печінкова кома, гіпергідратація (в т.ч. при надмірному в / в введенні рідини), мальабсорбція, мальнутріція, акромегалія, синдром порушення секреції АДГ, спадкова гіперамоніємія, стан після діалізу, дитячий вік, 3 -4 триместр вагітності.
АЛТ
Маркер порушення функцій печінки.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480                    «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Аланінамінотрансфераза (АЛТ) є внутрішньоклітинним ферментом,  міститься в серці, печінці, скелетних м’язах. В сироватці крові здорових людей виявляється в невеликій кількості, але при пошкодженні або руйнуванні клітин, багатих АЛТ (печінка, серцевий м’яз, скелетні м’язи, нирки), відбувається викид цих ферментів в кров’яне русло, що призводить до підвищення їх активності в крові.
При вірусних гепатитах ступінь збільшення активності АЛТ, пропорційна тяжкості захворювання. У гострих випадках активність ферменту в сироватці крові може перевищувати нормальні значення в 5-10 разів і більше. При вірусному гепатиті підвищення активності ферменту відбувається в дуже ранні терміни — ще до появи жовтяниці. Активність ферменту підвищена і у хворих з формою захворювання без жовтяниці.
Підвищення рівня:
некроз гепатоцитів будь-якої етіології, серцева недостатність, гостра аноксія, велика травма, цироз печінки, обтураційна жовтяниця, пухлини печінки, обширний інфаркт міокарда, міокардит, міозит, м’язова дистрофія, іноді при гемолітичних захворюваннях, прееклампсії, хронічний алкоголізм, важких опіках, вираженому панкреатиті.
Протромбіновий тест (протромбіновий час, % протромбіну за Квіком, МНВ)
Протромбіновий тест — скринінговий тест для оцінки зовнішнього шляху активації згортання (чинники ІІ, VII, V, Х). Протромбін — білок, один з найважливіших чинників згортальної системи крові (чинник II), є попередником тромбіну, який стимулює перехід фібриногену у фібрин.
Тест використовується для оцінки наявності дефіциту чинників протромбінового комплексу і зовнішнього шляху згортання або інгібіторів коагуляції, контролю прийому непрямих антикоагулянтів і як додатковий тест оцінки білоксинтезуючої функції печінки.
Виконується на автоматичному коагулометрі «СА1500», «SYSMEX Corporation», (Японія), на автоматичному  коагулометрі «Sysmex CS 2000i».
Протромбіновий час — оцінює ефективність завершального етапу згортання крові (утворення фібрину з фібриногену). Визначення протромбінового часу використовують з метою виявлення дисфібриногенемій і оцінки антикоагулянтної активності крові. Гіпо- і афібриногенемія, дисфібриногенемія, порушення рівня синтезу тромбіну призводять до зміни протромбінового часу, що проявляється підвищеною кровоточивістю або схильністю до тромбозів.
% протромбіну за Квіком — маркер стану згортальної системи крові, маркер порушень зовнішнього шляху згортання.
При визначенні активності протромбіну за Квіком проводиться порівняння протромбінового часу (ПЧ) пацієнта з калібрувальним графіком протромбінового часу (ПЧ) контрольної плазми. Принципом побудови калібрувального графіку є залежність протромбінового часу від % змісту чинників протромбінового комплексу.
МНВ (Міжнародні нормалізовані відносини) — стандартизований спосіб представлення результатів протромбінового тесту, спеціально розроблений і рекомендований для контролю терапії непрямими антикоагулянтами комітетом експертів ВООЗ, Міжнародним комітетом з вивчення тромбозів і гемостазу і Міжнародним комітетом із стандартизації в гематології.
Подовження протромбінового часу:
гіпофібриногенемія природжена, набута (менш 0,5г/л), дисфібриногенемії, афібриногенемії, ДВЗ-синдром, захворювання печінки, парапротеїнемії, уремія, фібринолітична терапія, гепаринотерапія, вагітність, період новонародженості.
Скорочення протромбінового часу:
різке збільшення рівня фібриногену, тромбоцитоз.
Підвищення % протромбіну за Квіком, зниження МНВ :
тромботичні стани (тромбоемболічні стани, передінфарктні стани, інфаркт міокарду), поліцитемія гіперглобулінемія, злоякісні пухлини.
Зниження % протромбіну за Квіком, збільшення МНВ :
природжений або придбаний дефіцит чинників II, V, VII, X; ідіопатична сімейна гіпопротромбінемія, гіпофібриногенемія, дисфібриногенемія, дефіцит вітаміну К, захворювання печінки з порушенням білоксинтезуючої функції, захворювання кишківника (порушення синтезу вітаміну К), ДВЗ-синдром (фаза гіпокоагуляції при підвищеному споживанні чинників), наявність інгібіторів згортання (ПДФ, вовчаковий антикоагулянт).
Пацієнт, 60 років, був направлений з профілактичною метою сімейним лікарем м. Одеса на CHECK-UP «Чоловіки обмін речовин/гемостаз» (креатинін, сечовина, АЛТ, протромбіновий тест)
При обстеженні у пацієнта виявлено:
1)Креатинін
152 мкмоль/л ( референсні значення 72-127)
2) Сечовина
12,3 ( референсні значення 2,8 -7,2)
3) АЛТ
58,1 Од/л ( референсні значення 3-50)
3) Протромбіновий тест норма
Висновок:
За результатами CHECK-UP сімейний лікар направив пацієнта на додаткові обстеження (додаткові лабораторні дослідження (ЗАК, ЗАС, ниркові, печінкові комплекси, УЗД внутрішніх органів, консультація нефролога, гастроентеролога).
Вернигора Ірина
Показники результатів обстежень з рекомендаціями до цього прикладу
Пацієнт, 43 років, був направлений з профілактичною метою сімейним лікарем м. Чорноморськ на CHECK-UP «Чоловіки обмін речовин/гемостаз» (креатинін, сечовина, АЛТ, протромбіновий тест)
При обстеженні у пацієнта виявлено:
Креатинін
143 мкмоль/л ( референсні значення 72-127)
Сечовина
10,35 ( референсні значення 2,8 -7,2)
АЛТ
норма
Протромбіновий тест
норма
За результатами CHECK-UP сімейний лікар направив пацієнта на додаткове обстеження: додаткові лабораторні дослідження (ЗАК, ЗАС, додаткові біохімічні дослідження), УЗД нирок, сечового міхура, консультацію нефролога.
Вернигора Ірина
#чоловіки обмін речовин гемостаз
Коментувати
Коментарі (0)

Читайте також

24 листопада 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

«Базовий від 18 років»

Загальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначають наявність і активність патологічного процесу в органі...

30 жовтня 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK-UP «Діти 4-12 роки»

Інформація про окремі дослідженняЗагальний аналіз кровіЗагальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначают...

30 жовтня 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK-UP «Хлопчики 13-18 років»

Загальний аналіз кровіЗагальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначають наявність і активність патологі...

Telegram Viber
Online Chat
Замовити дзвінок