0 800 750 070 Дзвінки в межах України безкоштовні
Меню
Ваш населений пункт: Одеса?
ТАК
Від вибраного міста залежить доступність аналізів

Check-Up комплекси

doctor
Вернигора Ірина

«Жінки електроліти/обмін речовин/гемостаз»

Коментарі (0)
30 жовтня 2023
Інформація про окремі дослідження
Креатинін
Маркер порушення азотистого обміну.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480                    «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Креатинін — кінцевий продукт розпаду креатину, який відіграє важливу роль в енергетичному обміні м’язової та інших тканин.
У нормі креатинін вільно фільтрується в ниркових клубочках і далі, не зазнаючи зворотному всмоктуванню або додаткової секреції в канальцях, повністю виводиться з сечею з організму. Тому збільшення концентрації креатиніну в сироватці крові говорить про зменшення рівня ниркової фільтрації. Концентрація креатиніну в крові залежить від його утворення і виведення.
Підвищення рівня:
гострі і хронічні захворювання нирок, обструкція сечовивідних шляхів, знижена ниркова перфузія, застійна серцева недостатність, шокові стани, стани, що супроводжуються дегідратацією, захворювання м’язової тканини (тяжка міастенія, м’язова дистрофія, поліомієліт), рабдоміоліз, гіпертиреоз, акромегалія і гігантизм, променева хвороба, переважання м’ясної їжі в раціоні
Зниження рівня:
важкі захворювання печінки, зниження м’язової маси, недолік білка в раціоні харчування, вагітність (особливо 1-2 триместр), похилий вік, стать (у чоловіків вміст креатиніну вище, що пов’язано з більш високим обсягом м’язової тканин
Сечовина
Маркер порушення азотистого обміну, маркер оцінки видільної функції нирок.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480                    «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Сечовина є кінцевим продуктом обміну білків в організмі. Більшість сечовини виводиться шляхом клубочкової фільтрації; 40-60% назад всмоктується в кровотік, в залежності від швидкості течії в канальцях і від концентрації антидіуретичного гормону.
При патології зрушення в рівні сечовини в крові залежать від співвідношення процесів сечоутворення і її виведення.
Підвищення рівня:
застійна серцева недостатність, кровотечі шлунково-кишкового тракту, шок, зневоднення, гострий, хронічний гломерулонефрит, пієлонефрит, обструкція сечовивідної системи, амілоїдоз, туберкульоз нирок, опіки, рак, тривалі гарячкові стани, стрес, цукровий діабет з кетоацидозом, зниження концентрації хлору в крові, підвищене споживання білка.
Зниження рівня:
гострі, хронічні, токсичні гепатити, цироз, печінкова кома, гіпергідратація (в т.ч. при надмірному в / в введенні рідини), мальабсорбція, мальнутріція, акромегалія, синдром порушення секреції АДГ, спадкова гіперамоніємія, стан після діалізу, дитячий вік, 3 -4 триместр вагітності.
Фосфор
Маркер порушень метаболізму фосфору і пов’язаних з ним порушень функції центральної нервової системи, утворення кісток і підтримки клітинного енергообміну.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480                    «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Функція фосфорних з’єднань в тому, що вони є пластичним матеріалом, вони беруть участь в регуляції кислотно-основного стану, в процесах обміну вуглеводів, жирів і білків. Фосфор бере участь в утворенні нуклеїнових кислот, нуклеотидів, фосфоліпідів і інших з’єднань, бере участь в запасанні і передачі енергії, у ферментативних процесах, стимулює скорочення м’язів і потрібний для підтримки активності нейронів.
Концентрація фосфору в сироватці характеризується циркадним ритмом (найвищі значення уранці, найнижчі — увечері) і схильна до швидких змін, вторинних по відношенню до таких чинників, як дієта (вуглеводна), присутність фосфатпов’язуючих антацидів і зміна рівнів соматотропного гормону, інсуліну і функції нирок. Обмін фосфору тісно пов’язаний з обміном кальцію, тому діагностично значимим є визначення кількісного співвідношення кальцію і неорганічного фосфору в крові.
Підвищення рівня :
ниркова недостатність, гіпопаратиреоз, псевдогіпопаратиреоз, респіраторний ацидоз, акромегалія, цукровий діабет, остеолітичні метастатичні пухлини кісток, мієлогенна лейкемія, саркоїдоз, інтоксикація вітаміном D, загоєння переломів, портальний цироз, легенева емболія
Пониження рівня :
пониження всмоктування в кишківнику, зловживання алкоголем, респіраторний алкалоз, остеомаляція, стеаторея, нирковий канальцевий ацидоз, дефіцит гормону росту, грамнегативна бактеріальна септицемія, гіпокаліємія, сімейний гіпофосфатемічний рахіт
K/Na/Са іонізований – електроліти
Виконується на аналізаторі електролітник EasyLyte Calcium Na/K/Ca/pH
Кальцій іонизований (Са) — маркер фізіологічно активної частини кальцію крові. Маркер стану кісткової тканини і пов’язаних з фізіологічно активною частиною кальцію порушень структурних, метаболічних і регуляторних функцій в організмі. Усі фізіологічні ефекти кальцію (участь в м’язовому скороченні, в механізмах секреції гормонів, клітинного ділення та ін.) здійснюються його іонізованою формою (Ca++).
Піідвищення рівня :
первинний гіперпаратиреоидизм, ектопічні пухлини, що виробляють паратгормон, надмірне споживання вітаміну D, злоякісні пухлини при метастазуванні, ацидоз.
Пониження рівня :
первинний гіпопаратиреоідизм, псевдогіпопаратиреоідизм, дефіцит вітаміну D, сепсис, гострий панкреатит, ниркова недостатність, важкі поразки скелетних м’язів, гемодіаліз при низькій концентрації кальцію в діалізаті, після переливання крові, містить цитрат, після важких травм, хірургічних втручань, опіки, поліорганна недостатність, дефіцит магнію, алкалоз, гіпернатріємія, атрофічний гастрит.
Калій/натрій (електроліти) — маркери оцінки електролітного балансу.
Калій — це основний внутрішньоклітинний катіон: він створює і підтримує електричний мембранний потенціал клітин, регулює внутрішньоклітинний осмотичний тиск, стимулює активність ферментів гліколізу, бере участь в метаболізмі білків і глікогену, відіграє важливу роль в проведенні нервових імпульсів, у фізіологічних процесах скорочення м’язів, функціональної діяльності серця, чинить імуномодулюючу дію.
Натрій підтримує осмотичний тиск і рН усередині клітини і в позаклітинному просторі, впливає на процеси нервової діяльності, на стан м’язової і серцево-судинної систем.
Підвищення рівня :
Натрій: профузне потовиділення, тривале гіперпноє, блювота, діарея, нецукровий діабет, діабетичний ацидоз, гіперальдостеронізм, синдром Кушинга, дегідратація, сольове перевантаження організму
Калій: швидке вливання розчину калію, масивний гемоліз, важкі ушкодження тканин, гостре голодування, гіперкінетична активність (епілепсія), злоякісна гіперпірексія після анестезії, ацидоз, дегідратація, гостра ниркова недостатність, завершальна стадія хронічної ниркової недостатності, хвороба Аддісона, гіпофункція ренін-ангіотензін-альдостеронової системи, псевдогіпоальдостеронізм, інший стан з втратою натрію, після важкого фізичного навантаження (особливо у людей, що приймають бета-блокатори), шок, важкий гемоліз, ішемія тканин
Пониження рівня :
Натрій: безсольова дієта, блювота, діарея, надмірна пітливість при адекватному водному і неадекватному сольовому заміщенні, зловживання діуретиками, полікістоз нирок, хронічний пієлонефрит, нирковий канальцевий ацидоз, осмотичний діурез, метаболічний ацидоз, первинна і вторинна надниркова залозиста недостатність; вроджена надниркова залозиста гіперплазія з дефіцитом 21-гідроксілази, ізольований гіпоальдостеронізм, псевдогіпоальдостеронізм, набряки, асцит, гіпотиреоз; гіперосмолярність; SIADH, який може бути пов’язаний з раком легень, підшлункової залози, захворюваннями ЦНС, інфекціями легень, гостра інтермітуюча порфірія, психогенна полідипсія, неправдива гіпонатріємія при украй значній гіпертригліцеридемії або гіперпротеїнемії; гіперглікемія.
Калій: хронічне голодування, блювота, пронос, втрата через кишкову фістулу, аденома ворсинок кишківника, нирковий канальцевий ацидоз, ниркова канальцева  недостатність, синдром Фанконі, первинний і вторинний альдостеронізм, синдром Кушинга, синдром Барттера, осмотичний діурез (наприклад, при гіперглікемії), алкалоз, при діабетичному кетозі в період глюконеогенезу; при введенні АКТГ, кортизону або тестостерону, муковісцидоз
АЛТ
Маркер порушення функцій печінки.
Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480                    «Beckman Coulter Inc. (Японія).
Аланінамінотрансфераза (АЛТ) є внутрішньоклітинним ферментом,  міститься в серці, печінці, скелетних м’язах. В сироватці крові здорових людей виявляється в невеликій кількості, але при пошкодженні або руйнуванні клітин, багатих АЛТ (печінка, серцевий м’яз, скелетні м’язи, нирки), відбувається викид цих ферментів в кров’яне русло, що призводить до підвищення їх активності в крові.
При вірусних гепатитах ступінь збільшення активності АЛТ, пропорційна тяжкості захворювання. У гострих випадках активність ферменту в сироватці крові може перевищувати нормальні значення в 5-10 разів і більше. При вірусному гепатиті підвищення активності ферменту відбувається в дуже ранні терміни — ще до появи жовтяниці. Активність ферменту підвищена і у хворих з формою захворювання без жовтяниці.
Підвищення рівня:
некроз гепатоцитів будь-якої етіології, серцева недостатність, гостра аноксія, велика травма, цироз печінки, обтураційна жовтяниця, пухлини печінки, обширний інфаркт міокарда, міокардит, міозит, м’язова дистрофія, іноді при гемолітичних захворюваннях, прееклампсії, хронічний алкоголізм, важких опіках, вираженому панкреатиті.
Протромбіновий тест (протромбіновий час, % протромбіну за Квіком, МНВ)
Протромбіновий тест — скринінговий тест для оцінки зовнішнього шляху активації згортання (чинники ІІ, VII, V, Х). Протромбін — білок, один з найважливіших чинників згортальної системи крові (чинник II), є попередником тромбіну, який стимулює перехід фібриногену у фібрин.
Тест використовується для оцінки наявності дефіциту чинників протромбінового комплексу і зовнішнього шляху згортання або інгібіторів коагуляції, контролю прийому непрямих антикоагулянтів і як додатковий тест оцінки білоксинтезуючої функції печінки.
Виконується на автоматичному коагулометрі «СА1500», «SYSMEX Corporation», (Японія), на автоматичному  коагулометрі «Sysmex CS 2000i».
Протромбіновий час — оцінює ефективність завершального етапу згортання крові (утворення фібрину з фібриногену). Визначення протромбінового часу використовують з метою виявлення дисфібриногенемій і оцінки антикоагулянтної активності крові. Гіпо- і афібриногенемія, дисфібриногенемія, порушення рівня синтезу тромбіну призводять до зміни протромбінового часу, що проявляється підвищеною кровоточивістю або схильністю до тромбозів.
% протромбіну за Квіком — маркер стану згортальної системи крові, маркер порушень зовнішнього шляху згортання.
При визначенні активності протромбіну за Квіком проводиться порівняння протромбінового часу (ПЧ) пацієнта з калібрувальним графіком протромбінового часу (ПЧ) контрольної плазми. Принципом побудови калібрувального графіку є залежність протромбінового часу від % змісту чинників протромбінового комплексу.
МНВ (Міжнародні нормалізовані відносини) — стандартизований спосіб представлення результатів протромбінового тесту, спеціально розроблений і рекомендований для контролю терапії непрямими антикоагулянтами комітетом експертів ВООЗ, Міжнародним комітетом з вивчення тромбозів і гемостазу і Міжнародним комітетом із стандартизації в гематології.
Подовження протромбінового часу:
гіпофібриногенемія природжена, набута (менш 0,5г/л), дисфібриногенемії, афібриногенемії, ДВЗ-синдром, захворювання печінки, парапротеїнемії, уремія, фібринолітична терапія, гепаринотерапія, вагітність, період новонародженості.
Скорочення протромбінового часу:
різке збільшення рівня фібриногену, тромбоцитоз.
Підвищення % протромбіну за Квіком, зниження МНВ :
тромботичні стани (тромбоемболічні стани, передінфарктні стани, інфаркт міокарду), поліцитемія гіперглобулінемія, злоякісні пухлини.
Зниження % протромбіну за Квіком, збільшення МНВ :
природжений або придбаний дефіцит чинників II, V, VII, X; ідіопатична сімейна гіпопротромбінемія, гіпофібриногенемія, дисфібриногенемія, дефіцит вітаміну К, захворювання печінки з порушенням білоксинтезуючої функції, захворювання кишківника (порушення синтезу вітаміну К), ДВЗ-синдром (фаза гіпокоагуляції при підвищеному споживанні чинників), наявність інгібіторів згортання (ПДФ, вовчаковий антикоагулянт).
Показники результатів обстежень з рекомендаціями до цього прикладу
Пацієнтка, 48 років, була направлена з профілактичною метою сімейним лікарем м. Миколаїв на CHECK-UP «Жінки електроліти/обмін речовин/гемостаз» (креатинін, сечовина, фосфор, K/Na/Са іон. — електроліти, АЛТ, протромбіновий тест)
При обстеженні у пацієнтки виявлено:
1) Креатинін
в нормі
2) Сечовина
в нормі
3) Фосфор:
в нормі
4) K/Na/Са іон. – електроліти
в нормі
5) АЛТ:
47,1 Од/л (Референсні значення:  3-35)
5) Протромбіновий тест:
Протромбіновий час 12,5 с (Референсні значення: 9,9 – 11,8)
Протромбін за Квіком  67,2% (Референсні значення: 70,0 – 130,0)
МНВ 1,4 (Референсні значення: 0,85 – 1,2)
Висновок:
За результатами CHECK-UP сімейний лікар направив пацієнтку на додаткове обстеження (лабораторні дослідження: коагулограмма, печінкові проби, скринінг вірусних гепатитів, УЗД внутрішніх органів, консультація гастроентеролога, кардіолога).
Вернигора Ірина
#гемостаз електроліти аналізи жінки чек-ап здоров'я тест
Коментувати
Коментарі (0)

Читайте також

1 листопада 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK-UP «Чоловіки обмін речовин/гемостаз від 40 років»

Інформація про окремі дослідженняКреатинінМаркер порушення азотистого обміну.Виконується на автоматичному біохімічному аналізаторі AU-480 «Beckman Coulter Inc. (Японія).Креатинін — кінцевий продукт розпаду креатину, який грає важливу роль в енергетичному обміні м’язової та інших тканин.У нормі кр...

30 жовтня 2023 Check-Up комплекси
0 коментарів

CHECK-UP «Хлопчики 13-18 років»

Загальний аналіз кровіЗагальний аналіз крові — основний, головний скринінговий аналіз, який містить всі формені елементи крові, ШОЕ. Це кількісний і якісний аналіз картини крові. За допомогою загального аналізу крові оцінюють основні функції крові, визначають наявність і активність патологі...

1 листопада 2023 Алергологія
1 коментарів

Лактозна непереносимість

Лактозна непереносимість (лактазна недостатність) Лактозна непереносимість (лактазна недостатність) — стан, коли організм не може вільно перетравлювати лактозу і цукор, що міститься в молоці і молочних продуктах. Даний стан пов’язано з низькою активністю або не виробленням в організмі лактаз...

Ви впевнені?
Telegram Viber
Online Chat
Замовити дзвінок